Ne nude rješenja

Istraživač regionalne organizacije "Balkan Green Foundation" Besart Kosova istakao je da mjere koje Vlada Kosova preduzima za ublažavanje situacije sa energetskom krizom kasne i ne nude rješenja, prenosi Lajmi.

U izvještaju "Energetska kriza na Zapadnom Balkanu", Kosova je istakao da je korišćenje uglja i drva za ogrev srednjovekovni oblik grejanja.

"Mjere koje je Vlada preduzela za ublažavanje situacije sa energetskom krizom kasne. Nažalost, ovo je manifestacija naše reaktivnosti kao društva, a ne proaktivnosti, jer uvijek reagujemo kada je situacija prekasna. Mjere pomažu situaciju, ali je ne rješavaju, jer je trebalo ranije da se djeluje. Mnogo puta smo pozivali na ulaganja u obnovljive izvore energije, posebno u energiju vjetra", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ne postoji obrazac koji omogućava ublažavanje energetske krize. On je rekao da je cijena kubnog metra drva dostigla 100 eura.

"Šteta je što ne postoji način da se ublaži energetska kriza za građane, posebno za obezbjeđivanje oblika grejanja na struje dok cijene samo rastu. Danas smo vidjeli da je cijena kubnog metra drva dostigla 100 eura, dok je pelet 450 eura", naglasio je Kosova.

Kako se dodaje, na osnovu istraživanja Balkan Green Foundationa, Kosovo i Sjeverna Makedonija su najviše pogođene energetskom krizom.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net