Mišljenje stručnjaka

Stručnjaci za integracione procese na Kosovu smatraju da bi 13. oktobra, pitanje vizne liberalizacije za Kosovo na sastanku radne grupe Evropskog savjeta, moglo da prođe bez pozitivne odluke za Kosovo, ali da se nadaju da se to neće desiti, prenosi Albanian post.

Ukoliko Savjet EU donese pozitivnu odluku, puna implementacija, iako formalna, proći ce kroz neke tehničke procese.

Prema riječima stručnjaka sastavljanje ove odluke počinje u relevantnim mehanizmima, najčešće na nivou ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica EU.

Zatim postoje neki tehnički koraci implementacije, uključujući aspekte komunikacije sa javnošću kako bi se dodatno razjasnilo šta znači ukidanje viza i koje su institucionalne i individualne odgovornosti u ovom izvještaju. Međutim, nakon odluke Savjeta one su samo formalne.

Profesor diplomatije i bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Valon Murtezaj ocjenjuje da je sada trenutak da evropske zemlje donesu odluku na meritoran način i da ukine vizni režim za građane Kosova, prenosi Albanian post.

"Prethodna kolebanja nekih zemalja, ne samo Francuske i Holandije, već i nekih zemalja koje još nisu priznale Kosovo, vezana su za potencijal zloupotrebe mogućnosti slobodnog kretanja bez viza, na osnovu dosadašnjih iskustava sa građanima iz druge zemlje", kaže Murtezaj.

Kako je dodao, on vjeruje da će ovoga puta odluka biti pozitivna i da će građani Kosova moći da se kreću bez viza u prvoj polovini sljedeće godine.

Murtazaj ovako nešto ocjenjuje da bi došlo do narušavanja kredibiliteta EU na Kosovu, još više povećavajući razočarenje i očaj građana Kosova.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi, smatra da dva momenta treba posmatrati kao prekretnice u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo.

Prvi se, prema Arifiju, odnosi na refleksiju EU nakon ruske agresije na Ukrajinu, dok kao drugi razlog izdvaja moćno lobiranje Njemačke, koja je iskoristila svoj uticaj unutar EU, da ubedi članice tvrdeći da Kosovari zaslužuju viznu liberalizaciju.

"Ukoliko EU ne ispuni ovo obećanje, ovo bi bio korak nazad i povjerenje bi bilo slomljeno ne samo za građane Kosova, već i za sve institucije Kosova, tako da bi EU praktično ostala bez trunke kredibiliteta u politici prema Kosovu", kaže Arifi.

Što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, državljani Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije mogu da putuju bez viza od decembra 200, dok je za državljane Albanije i Bosne i Hercegovine putovanje bez viza postalo moguće od kraja 2010. godine.

Arifi smatra da bi negativna odluka za Kosovo uticala i na region jer bi to značilo da EU nije spremna da uspješno sprovodi politiku ekspanzije prema Zapadnom Balkanu.

"Nemoguće je da EU ovog puta kaže ne, upravo zato što se u ovom trenutku mora čuti pozitivan duh proširenja EU. Ovaj maraton bi mogao da se završi u Briselu 13. oktobra", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post