Potpredsjednica PDK

Premijer ili živi u paralelnom univerzumu ili mu oni koji pričaju sa njim ne govore istinu, nemam objašnjenje, ali danas građanin Kosova živi gore nego što je živeo prošle godine, gore nego što je živeo prije dvije godine, izjavila je potpredsjednica PDK Vlora Çitaku, prenosi Klan Kosova.

Çitaku je ocjenila da premijer Albin Kurti ima namjeru da "pokori narod Kosova", kao i da je potpuno eliminisao socijalni dijalog.

"Premijerova ambicija, koju on svakim danom sve jasnije artikuliše, jeste Treća republika, a ono što je Treća republika prema Kurtiju, na osnovu onoga što je do sada govorio, su novi mediji koje je on izgradio i njemu su potčinjeni, novi sindikati koje je on izgradio i njemu su podređeni“, rekla je Çitaku u emisiji Rubikon Klana Kosova.

Govoreći o sindikalnim štrajkovima, posebno o štrajku u prosveti, Çitaku je rekla da predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rahman Jasharaj prolazi kroz dehumanizujuću kampanju.

„Taj čovjek je već nedjeljama podvrgnut dehumanizujućoj kampanji, ismevan, omalovažavan, narušeno mu je dostojanstvo, ne samo njemu nego svakom nastavniku u Republici Kosovo. Posao sindikata je da se bore za prava i dostojanstvo prosvetnih radnika, a dužnost vlade je da sjedne i pregovara sa njima. Ali, premijer je potpuno eliminisao socijalni dijalog kao instrument kreiranja politike. On ne vodi dijalog ni sa sindikatima, ni sa veteranima, ni sa ljekarima, ne želi dijalog“, rekla je Çitaku.

Ona je navela i da je premijer Kurti objavio rat preduzećima.

"Premijer je objavio rat preduzećima, a oni su najveći poreski obveznici ove zemlje", navela je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova