Zbog radova vikendom

Kosovska energetska korporacija (KEK) na osnovu odluke Ustavnog suda biće u obavezi da isplati 3,3 miliona eura za više od 900 svojih radnika. Radnici će u prosjeku dobiti po 3.500 eura za obavljene radove vikendom, za koje ranije nisu bili plaćeni, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se navodi, KEK je izgubio sudski spor protiv preko 900 svojih radnika i zbog toga će biti u obavezi da im isplati 3,3 miliona eura. Ovaj novac će radnicima biti dat kao nadoknada za radne dane vikendom u periodu od 2011. do 2018. godine.

Radnici su dobili ovaj sudski spor protiv KEK-a u prva dva nivoa sudova, koji su naložili KEK-u da im isplati naknadu u vidu dodatnih plata koje im nisu isplaćene za rad vikendom.

KEK je potom podneo zahtjev za reviziju presude Vrhovnom sudu, ali je taj zahtjev odbijen kao neosnovan, nakon čega je rukovodstvo KEK-a zatražilo od suda da ocjeni ustavnost presude Vrhovnog suda Kosova.

"Shodno tome, Sud je analizirao tužbe podnosioca i zaključio da sve osporene presude po sadržaju ispunjavaju kriterijume obrazložene sudske odluke, što je upravo u skladu sa zahtjevima člana 160. stav 4. ZPP. Iz gore navedenog, tvrdnje podnosioca za povredu člana 31. Ustava u kontekstu neopravdanih sudskih odluka Sud je odbacio kao tvrdnje koje spadaju u kategoriju 'nepotkrepljene ili neopravdane' tvrdnje", navodi se u odluci Ustavnog suda.

O odluci Ustavnog suda u utorak je govorio i advokat radnika KEK-a Xheladin Osmani, koji je rekao da je Ustavni sud već doneo odluku i da je radnički predmet za obeštećenje već u postupku izvršenja.

"Da, ustavni sud je doneo odluku. Sada su to procedure, sada je slučaj kod sudskog izvršitelja", rekao je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online