Inflacioni paket

Premijer Albin Kurti izjavio je, povodom štrajka prosvjetnih radnika, da njihov problem nije specifičan jer su cijene porasle za sve, a ne samo za nastavnike.

Kurti je na sjednici Skupštine tako odgovorio na kritike opozicije na njegov pristup u vezi sa štrajkom u prosvjeti i dodao da nije došao na vlast sa obećanjima o povećanju plata, kao što su to činile prethodne vlade ali da će plate svakako rasti.

"Prvog septembra smo se sastali sa predsjednikom Sindikata da zajedno predstavimo paket pomoći. Želio sam da oni budu dio njega zbog njihovog pritiska. Memli Krasniqi je rekao da je njihov problem specifičan, to nije tačno. Cijene nisu porasle samo za nastavnike. To bi bio specifičan problem. Cijene su porasle za sve i imamo inflacioni paket za sve. Vrijeme je da svi vi učestvujete u javnim raspravama o zaradama koje će se povećati", rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o sukobu koji je ministar njegove vlade Hekuran Murati imao sa šefom AAK Ramushem Hardinajem rekavši da Murati nije vređao lidera Alijanse za budućnost Kosova.

Unija sindikata prosvjete, nauke i kulture stupila je u štrajk 25. avgusta zbog čega školska godina u osnovnim i srednjim školama nije počela na vrijeme, 1. septembra.

Neki od zahtjeva prosvjetara su pomoć od 100 eura do donošenja izmena Zakona o platama kojim bi trebalo da se povise plate u prosvjeti.

Osim proasvjetara, štrajk su najavili i sindikat privatnog sektora, ali i zdravstveni radnici koji se osim sa malim platama suočavaju sa sve većim odlivom ljekara u inostranstvo.