Ublažavanje pandemije

Evropska komisija je prebacila još 5,25 miliona eura u budžet Кosova za pomoć malim preduzećima i ugroženim grupama u ublažavanju uticaja pandemije kovida-19 i naglog poskupljenja energije i hrane, prenosi Klan Kosova.

Kako je saopštila Kancelarija EU na Kosovu, transfer donosi direktnu podršku EU budžetu Kosova u okviru ugovora o održivosti potpisanog 2020. godine, u ukupnom iznosu od skoro 26 miliona eura.

"Dok je najgora pandemijska kriza iza nas, Кosovo i EU su pogođeni povećanjem cijena hrane i energije. Ovom isplatom budžetske podrške pomažemo finansijsku likvidnost Kosova za akcije koje se preduzimaju za podršku malim preduzećima, poljoprivredi i ugroženim grupama, da se suoče sa finansijskim poteškoćama u trenutnoj situaciji", navodi se u saopštenju, prenosi Klankosova.tv.

Budžetska podrška je oblik podrške EU gde EU nagrađuje vlade za napredak koji postižu u sprovođenju svojih strategija i postizanju ciljeva koje su sebi postavili.

Prethodni ugovor EU o održivosti bio je 20,5 miliona eura, isplaćen u decembru 2020.

"EU podstiče Vladu Kosova da se pozabavi slabostima u sistemu socijalne pomoći kako bi bolje ciljala siromašne porodice, od kojih neke trenutno nemaju pravo da koriste ovaj sistem. Kako se raspoloživi prihodi smanjuju posebno za ugrožene grupe, budžetska izdvajanja za sistem socijalne pomoći moraju biti dobro ciljana i transparentna", zaključuje se u saopštenju EU.

Budžet Kosova za 2022. godinu je 2,74 milijardi eura.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova