Njemački ambasador

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde izjavio je da primjer pomirenja Njemačke i Francuske poslije Drugog svjetskog rata treba da posluži Kosovu i Srbiji, prenosi Reporteri.

Rohde je istakao da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške političke odluke, jer više nema vremena za odlaganje neriješenih problema.

Njemački ambasador je u intervjuu za Radio Kosovo rekao da je vrijeme za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, jer je "nezamislivo da EU prihvati dvije zemlje koje se ne priznaju".

"Nadamo se da će kraj dijaloga sa sobom doneti i kraj svih postojećih problema. Tokom posjete njemačkog kancelara Scholza Kosovu, on je istakao ono što je njemačka vlada uvijek podvlačila; da obe zemlje imaju za cilj članstvo u Evropskoj uniji, dok je nezamislivo da Evropska unija prihvati dvije zemlje koje se međusobno ne priznaju. Dakle, potpuno je jasno da bi međusobno priznanje trebalo da bude konačni rezultat procesa dijaloga i to nam je jasno. Kako ćete sada doći do ovog zaključka? Mogu reći da ima mnogo puteva koji nas vode do vrha", rekao je Rohde.

Njemačka vlada je, naglašava ambasador Rohde, dala prioritet dijalogu Kosova i Srbije, dok je radila na tome da Kosovo uskoro dobije liberalizaciju viznog režima.

"Želim da istaknem ono što sam već rekao prošle nedjelje, da se osvrnem na izjavu šefova vlada Vajmarskog trougla: Francuske, Poljske i Njemačke, koja potvrđuje namjeru skore liberalizacije viza za Kosovo. Ove jeseni biće održan sastanak u Briselu. Ja lično želim da budem uzdržan, rekao sam to u brojnim intervjuima koje sam dao za televiziju, ali ja ću biti posljednji njemački ambasador na Kosovu sa viznim režimom. Vjerujem da će do liberalizacije doći brzo, ali čak i ako odluka bude doneta ove godine, potrebno je neko vrijeme da se počne sa primjenom odluke, odnosno dva-tri mjeseca. Vjerujem da ako sve bude kako treba, na proljeće sljedeće godine više nećemo pričati o ovoj temi", rekao je njemački ambasador.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri