Izostao istinski socijalni dijalog

Štrajkački savjet Ujedinjenog sindikata obrazovanja zatražio je od članstva da obustavi štrajk u prosvjeti do januara 2023, ističući 3. oktobar kao mogući datum za početak nastave.

Sindikat navodi da je izostao istinski socijalni dijalog i da je iskrena molba Savjeta roditelja da nastavnici budu uz djecu i da počne školska godina, kako bi se spriječio uticaj "vladinih eksponenata sa agendom podjele na školske kolektive", kao i sumnja sindikata da je štrajk Vladi potreban da zadrži pažnju javnosti na tome. 

Dodaje se da je "ljuta vlast nastavila sa gaženjem nastavnika", nazivajući ih ne samo nepismenima već i da su se prodali neprijateljskim agendama, pa čak i da su oruđa opozicionih partija što je, ocijenjuju, patetičan i infantilan pokušaj. 

"Vlada je pokazala da ne daje prioritet razvoju obrazovanja kroz kvalitetan i dostojanstven angažman nastavnika", poručuju iz sindikata.

Kako navodi, analizirajući dosadašnji tok štrajka, sindikat traži mišljenje štrajkačkog članstva, od vrtića do univerziteta, u vezi sa idejom o obustavi štrajka najkasnije do januara 2023. godine i da se štrajkači vrate nastavi od 3. oktobra. 

"Ujedinjeni sindikat obrazovanja će nastaviti sa naporima da vrati dostojanstvo nastavnika kroz socijalni dijalog sa vladom kako bi se ispunili osnovni uslovi", navodi se u poismu i dodaje da se to odnosi na dodatnu podrške zaradama do primjene Zakona o zaradama, kao i na izmjene Zakona o penzionim šemama.