Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa optužio je Pokret Samoopredjeljenje (VV) zbog izostanka vizne liberalizacije za građane Kosova, i dodao da je stranka Albina Kurtija zbog "svojih populističkih i karijerističkih motiva" u vrijeme kada je bila u opoziciji radila protiv ovog interesa kosovskih građana, prenosi Ekonomija onlajn.

Mustafa je naveo da građani Kosova zaslužuju viznu liberalizaciju i naglasio da ljudi koji su to tada sprečili lažnim razlozima i iz karijerističkih pobuda treba da se osjećaju odgovornim pred građanima.

On smatra da je 2016. godine bilo najidealnije vrijeme za viznu liberalizaciju, ali da su se tada tome usprotivili ono koji su danas funkcioneri Kosova, kao i pojedini poslanici LDK koji su i danas u Skupštini.

"Izgubili smo šest godina za populističke ciljeve, ostavljajući građane izolovane", naveo je Mustafa.

On je rekao da sa punim uverenjem kaže da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

Prema njegovim riječima, nadu građana Kosova u viznu liberalizaciju može da osujeti glas protiv samo jedne od zemalja EU.

"Nije bilo razloga da se proces odugovlači i da Kosovo uđe u vremensku zonu neizvesnosti i zavisnosti od politike i volje pojedinih država, jer su kriterijumi predstavljali stavove svih država. Sada se moramo nadati da će proces liberalizacije krenuti od oktobra ove godine, ali tu nadu može pokvariti i samo jedna zemlja", dodaje Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online