Isto očekujemo i od Holandije

Direktor Kosovskog instituta pravosuđa Ehat Miftaraj naveo je da su Njemačka i Francuska promjenile stav u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo, ali da liberalizacija viza i dalje ostaje u diskreciji ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU, prenosi Gazeta express.

„Zavisi koji vremenski okvir će da odredi Savjet ministara Evropske unije, i da li će u ovom slučaju slediti praksu drugih država. Bilo je država koje su od trenutka donošenja odluke o liberalizaciji viza postavile rokove od tri, šest ili devet mjeseci, odnosno od dana donošenja odluke. Tako da ostaje u volji ministara unutrašnjih poslova zemalja EU da odrede rok da se građanima Kosova omogući slobodno kretanje“, rekao je Miftaraj.

Miftaraj je napomenuo da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju.

„U pogledu ispunjavanja tehničkih kriterijuma, Kosovo ih je ispunilo još prije nekoliko godina. S druge strane, ovo je politička odluka koja pripada skoro svakoj Vladi, gdje znamo da su najteže bile Francuska i Holandija, a samim tim što je Francuska srećom održala izbore i ima novo predsjedništvo, vjerujem da će u ovom trenutku biti lakše doneti odluku o liberalizaciji viza za Kosovo“, rekao je on.

Miftaraj je mišljenja da će promjenom stavova Francuske i Njemačke, pokušati da ubede Holandiju da donese pozitivnu odluku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express