Potreban oprez

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da ne treba polagati velike nade u liberalizaciju viznog režima, iako je, prema njenim riječima, Kosovo uradilo svoj dio posla, prenosi Reporteri.

Osmani je rekla da je dobila potvrdu i od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za podršku, ali prema njenim riječima, potreban je oprez.

"Odluka o liberalizaciji viza je u rukama pojedinačnih država članica", rekla je Osmani u intervjuu za RTV21.

Osmani je navela da Srbija nastavlja sa "korumpiranim i nezakonitim" procesom lobiranja za otpriznavanje Kosova, i da je to radila i dok je bio na snazi Vašingtonski sporazum.

Prema riječima Osmani, Kosovo je otvorilo mnoga vrata i kontakte sa zemljama koje ga nisu priznale.

Povodom nedavnog sastanka sa predsjednikom SAD Josephom Bidenom, Osmani je rekla da je Biden ponovo izrazio svoju posvećenost i podršku Kosovu.

"Imala sam priliku da razgovaram sa predsjednikom Bidenom i on je, naravno, izrazio svoju veliku posvećenost i podršku Kosovu, podršku koja postoji od 90-ih godina", rekla je Osmani.

Osmani je govorila i o sporazumu Beograda i Moskve, koji je, prema njenim riječima, dokaz da Srbija nije za put ka EU.

"Potpisivanjem sporazuma Beograda i Moskve dokazano je da Srbija ne ide putem EU i dokazano je da služi samo Putinu", kaže Osmani.

Ona je rekla da se ulažu intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum.

"Postoje intenzivni napori da se dijalog sa Srbijom fokusira na konačni sporazum, a vjeruje se da je to u najboljem interesu procesa", rekla je Osmani.

Osmani je prokomentarisala i štrajk u prosveti i navela da je "šteta koja se nanosi deci izuzetna, nepopravljiva".

Predsjednica je pozvala da se otvore škole i počne nastava, jer učenici najviše ispaštaju. Dodala je i da štrajk jeste zakonsko pravo, ali da to pravo nije iznad ustavnog prava.

"Pravo na obrazovanje je ustavno pravo", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri