Postoji rješenje

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da stanje u obrazovanju, uz nespremnost Vlade da pronađe rješenje za plate nastavnika, najbolje govori o stepenu degradacije ne samo institucionalne vlasti, već i društvene degradacije Kosova, prenosi Gazeta express.

Mustafa je rekao da je premijer Albin Kurti "zarobio" više od 300.000 učenika i da su oni taoci Vlade, skupštinske većine i predsjednika Kosova.

Smatra da su institucije koje je zauzeo Kurtijev Pokret Samoopredjeljenje (VV) blokirale rješenje i da niko "ne mrda" da bi nastava počela.

"Ova naša sramota je težak udarac za nezavisnost“, dodao je Mustafa.

Kako je naveo, to što nema prave rekacije na tu situaciju govori da narod "voli vlast koja ga ugnjetava, laže i manipuliše".

Mustafa kaže da je Pokret Samoopredjeljenje "kastrirao" civilno društvo.

"Oni čak i ne tuku u lonce, dok se opozicija bavi ovim problemom samo za sebe", rekao je Mustafa.

Mustafa kaže da rješenje za obustavu štrajka u prosveti postoji i da predstavnici Vlade ne treba da "šetaju po svetu dok djeca šetaju ulicama", aludirajući na odlazak Kurtija u Japan.

"Postoji rješenje. Predstavnici Vlade treba da sjednu zajedno sa predstavnicima nastavnika  i da ne ustaju od stola prije početka nastave. Ili da se mi, roditelji i bake i deke naše djece, bratanica i nećaka, smjestimo u škole dok ne počne nastava", rekao je Mustafa.

Kako je naveo, čak i da Vlada nema dovoljno novca za ispunjenje zahtjeva sindikata, morala bi da se zaduži da bi nastava počela.

"Vlada ima dovoljno novca da odgovori na zahtjeve nastavnika, ali i da ga nema, morala bi da se zaduži da bi počela nastava. Stvorena situacija, nažalost, pokazuje da zemlji nedostaje elementarna demokratija, etika vladanja i odgovornost institucija prema građanima", poručio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express