Nastavak procesa

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo naći će se na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog savjeta 13. oktobra, prenosi Reporteri.

Evropska komisija je saopštila da je "na državama članicama Evropske unije da unaprede pitanje liberalizacije viznog režima", te da ih ohrabruju da nastave sa tim procesom.

„Evropska komisija je u julu 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove koji proizilaze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Ova naša ocjena i dalje stoji. Nakon što je Evropski parlament glasao za liberalizaciju viznog režima 2019. godine, sada je na državama članicama Evropske unije da pokrenu ovo pitanje. Ohrabrujemo ih da nastave sa ukidanjem viza za Kosovo“, rekla je portparol Evropske komisije Laura Berard.

Berard dodaje da Evropska komisija redovno pruža pregled učinka Kosova u različitim oblastima relevantnim za te standarde kroz izvještaje zemalja u razvoju.

„Takav ažuriran pregled je dat 19. oktobra 2021. godine, što dokazuje da Kosovo i dalje ispunjava standarde“, rekla je Berard.

Evropska komisija je najavila da će ove godine predstaviti izveštaj uz tehničko ažuriranje o pitanju liberalizacije viznog režima i da se trenutno radi na tome.

„Da bismo podržali donošenje odluka država članica, ove godine ćemo takođe predstaviti naš izvještaj o proširenju za 2022. godinu, uz tehničko ažuriranje pitanja liberalizacije viznog režima. Trenutno radimo na pripremi ovog tehničkog ažuriranja u konsultaciji sa Predsjedništvom Saveta i državama članicama. Ovo ažuriranje će biti samo tehnički dokument, koji će predstavljati ažurirano stanje učinka u onim oblastima koje se odnose na standarde liberalizacije viznog režima, kao podršku diskusijama u Savjetu“, rekao je službenik za štampu Evropske komisije.

Evropska komisija kaže da ovo tehničko ažuriranje nema veze sa činjenicom da će za Kosovo biti dodat bilo kakav novi uslov, što se tiče vizne liberalizacije.

„Naša je ocjena da Kosovo ispunjava sve standarde Vodiča za liberalizaciju viznog režima. Tehničko ažuriranje neće predstavljati novu procenu i neće dodati nikakve nove uslove ili merila“, navodi se u odgovoru medijima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri