Nezadovoljstvo

Iako su prosvjetni radnici u javnom sektoru na Kosovu u štrajku, bračni par Ljirak (Lirak) i Mimoza (Salihu) Saljihu svoje dvoje djece svakodnevno odvode do osnovne škole "Ismail Qemali" u Prištini, gdje sa njima u učionici provode najmanje sat vremena.

Nastave nema ali na taj način žele da izraze nezadovoljstvo što se deci "krši pravo na obrazovanje".

"Decu odvodimo u školu već dve nedelje, svakodnevno. Budemo tamo sat vremena. Pružaju nam tu priliku, da budemo u učionici", kaže Mimoza.

Njen stariji sin je trebao da krene u osmi razred a mlađi u treći.

Školska godina na Kosovu počinje 1. septembra, ali preko 300.000 đaka još uvek ne pohađa nastavu.

Prosvetni radnici, koji štrajkuju od 25. avgusta, od Vlade Kosova traže da se za radnike iz javnog sektora izdvaja dodatnih 100 eura, sve dok na snagu ne stupi Nacrt zakona o platama.

S druge strane, iz Vlade navode da će taj zakon, koji predviđa povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru, uskoro biti usvojen, te traže prekid štrajka i početak školske godine.

Mimoza navodi da u međuvremenu mali broj đaka odlazi u školu, poput njene dece, kako ne bi izgubili radnu naviku.

"Čekamo šta će biti sutra"

Mimoza radi kao predavač na Univerzitetu u Prištini, dok njen suprug Ljirak radi u stranoj farmaceutskoj kompaniji.

Imaju i devojčicu, za koju su pronašli rešenje. Upisali su je u privatni vrtić.

Kako bi mogli da brinu o svojim starijim sinovima, moraju da improvizuju radno vreme, odnosno nekada ih "pokrivaju" kolege, a nekada traže pomoć od svojih roditelja.

"Loša stvar u ovoj situaciji je što nema nekog roka (za kraj štrajka). Kada bi postojao neki rok, da znate kada će biti završen, da možete da planirate i organizujete dan. Međutim, mi svaki dan moramo da čekamo da vidimo šta se dešava. Nije lako", poručuje Ljirak za RSE.

Na to se nadovezuje njegova supruga Mimoza uz navode da je prilično teško funkcionisati u novonastaloj situaciji.

"Neko od nas svakako treba da bude sa decom u školi, jer želimo da ih naučimo da traže svoja prava i da ne dozvole da im se prava krše. To su deca i sada ne mogu da razumeju, ali kada napune 18 godina verujem da nam neće oprostiti što im je obrazovanja uskraćeno na mesec dana. Taj gubitak nastave se nikada ne može nadoknaditi", smatra Mimoza.

Ovaj bračni par navodi da se trudi da svojoj deci na neki način nadoknadi "štetu" zbog blokade u nastavi. Zajedno sa njima uče neke lekcije iz različitih predmeta, iako, kako kažu, za tako nešto nisu kompetentni.

Njima nije važno koja strana će"popustiti" kako bi se štrajk prekinuo a nastava počela.

Ljirak navodi da kao jedini izlaz iz ove situacije vidi odvođenje dece u školu, bez obzira što nemaju časove.

"Neka i druge strane vide da su deca u školi, dolaze svaki dan i treba da budu tu. Nema drugog izlaza", zaključuje on.

"Ako ovo potraje duže – što bi bilo loše – kao jedino rešenje vidim da svi roditelji preuzmu svoje obaveze, roditeljske, porodične, ali i zakonske i da decu odvode u školu, iako se časovi ne održavaju", kaže Ljirak.

Mimoza dodaje da sindikalna udruženja i Vlada Kosova moraju da pronađu rešenje, da ne budu ravnodušni na činjenicu da deca skoro mesec dana kasne sa polaskom u školu.

"Govorim iz perspektive roditelja i zbog zaštite elementarnih prava dece", podvlači Mimoza.

Šta kažu sindikalna udruženja i Vlada?

Vlada Kosova je u nekoliko navrata pozvala na početak školske godine. U pojedinim školama su neki nastavanici samoinicijativno odlučili da drže nastavu, ali većina štrajkuje.

Predsednik sindikata obrazovanja Rahman (Jasharaj) Jašaraj krivi Vladu što deca još uvek ne idu u školu jer ne želi da ispuni njihove zahteve.

U međuvremenu je Vlada Kosova početkom oktobra predstavila paket pomoći za prevazilaženje krize oko inflacije, u okviru kog će zaposleni u javnom sektoru, uključujući prosvetne radnike, dobijati dodatnih 50 eura na platu.

Sindikat obrazovanja, međutim, nije prihvatio ovu "ponudu".

Šta je sa Zakonom o platama?

Nacrt zakona o platama je u proceduri javnih konsultacija, koja će trajati do 6.oktobra. Potom ovaj zakon treba da usvoji Vlada i Skupština, nakon čega se objavljuje u Službenom glasniku.

Zakon stupa na snagu osam meseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Nastavnici u osnovnim školama na Kosovu imaju 470 eura platu, a novim zakonom će im biti povećana na 620 eura.

Profesori u srednjim školama mesečno zarađuju oko 530 eura, a njima bi plata trebala da se poveća na 696 eura.

Sindikat smatra opravdanim njihov zahtev da dobijaju po 100 eura više do stupanja na snagu novog zakona, jer se Kosovo suočava sa inflacijom.

Na osnovu podataka Agencije za statistiku, stopa inflacije u avgustu je dostigla 13 odsto, u poređenju sa 0,2 odsto u avgustu prošle godine.