Premijer za švicarski

Premijer Albin Kurti istakao je da postoje četiri razloga zbog kojih bi moglo doći do eventualnih sukoba između Kosova i Srbije, a kako je naveo, jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Reporteri.

Kurti je za švicarski "Die Republik" naglasio da se Kosovo ne boji "djelovanja Srbije", ali je na oprezu.

Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim riječima, je i taj što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira "paralelne strukture" na sjeveru Kosova.

„Srbija još uvijek ne priznaje nezavisnost Kosova. Bori se protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine", istakao je Kurti.

Premijer je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

"Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči sa autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsjednikom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, posljednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri mjeseca prije početka rata“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri