Krivično djelo

Četvorica građana Kosova, Xhemajl Shala, Sadik Shala, Iskender Sale i Alban Gashi optuženi za kupovinu i prodaju opojnih droga i druga krivična djela, osuđeni su na 26 godina zatvora i novčanu kaznu od 65.000 eura, prenosi Indeksonlajn.

Presudu je danas objavila predsjednica suda, sudija Valbona Musliu-Selimaj.

Ovom presudom, prvobitno optuženi Xhemajl Shala i Iskender Sale za krivično djelo „Učešće ili organizovanje kriminalne grupe“ vezano za krivično djelo „kupovina, držanje, neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga i psihotropnih i analognih supstanci“, optuženi su, svaki ponaosob na osam odnosno šest i šest mjeseci zatvora kao i novčanu kaznu od 25.000 eura.

Dok su isti za krivično djelo „legalizacija lažnog sadržaja“ osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od  godinu dana.

Međutim, izrečena im je jedinstvena kazna od devet godina zatvora u koju će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru i novčana kazna od 25.000 eura.

S druge strane, optuženi Sadik Shala za krivično djelo „učestvovanje ili organizovanje kriminalne grupe“ u vezi sa krivičnim djelom „kupovina, držanje, neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga i psihotropnih i sličnih supstanci“ osuđen je na sedam godina zatvora u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru i novčana kazna od 15.000 eura.

Optuženi Alban Gashi za krivično djelo „davanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih djela” osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, dok je za krivično djelo „legalizovanje lažnog sadržaja” u nedostatku dokaza oslobođen.

Inače, u ovom slučaju optužen je i Labinot Zenelaj, međutim, sud je razdvojio krivični postupak protiv njega, pošto je priznao krivicu i 10. marta 2021. godine osuđen na godinu dana uslovne zatvora i novčanu kaznu od 5.000 eura za krivično djelo prevara.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 20. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv petorice građana sa Kosova jer su kao kriminalna grupa locirani na teritoriji Irana, Albanije i Kosova, kupovali i posjedovali opojne supstance heroinskog tipa. Oni su, prema optužnici, tokom 2018. godine kupovali heroin iz Iraka, koji je baržom na mermernim pločama stigao u Albaniju, a potom i na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net