Bahatost!

Bivši univerzitetski profesor Milazim Krasniqi izjavio je da su zahtjevi Ujedinjenog sindikata obrazovanja, kulture i nauke za dodatnih 100 eura do primjene Zakona o platama, legitimni i dodao da je premijer Albin Kurti tvrdoglav, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi je dodao da se ne radi o velikoj sumi novca. Prema njegovim riječima, Kurti želi da pobjedi sindikaliste nazivajući ih "PAN sindikalcima".

Krasniqi je naglasio da je Vlada Kosova, pored nastavnika, objavila rat i zdravstvenim radnicima i veteranima OVK.

"To je nepotreban sukob, ovo je legitiman zahtjev sindikata i ne kažem da su našli najbolji način da upakuju svoj zahtjev, ali teška ekonomska i socijalna situacija definitivno onemogućavaju opstanak sa dosadašnjim platama. Ne mogu da razumijem tvrdoglavost Kurtijeve vlade da zbog 50 eura stvori ovakvu situaciju”, rekao je on.

Krasniqi je dodao da Kurtijevi postpci imaju političku pozadinu.

„Kurti želi da pobjedi sve one grupe koje je okarakterisao kao "PAN grupe" i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani“, dodao je Krasniqi.

Analitičar je naglasio da je Pokret Samoopredjeljenje na čelu sa Albinom Kurtijem specijalista za propagandu i medijsko ratovanje, jer je, kako kaže, tim putem i došao na vlast.

„Uvjeren sam da mnogi nastavnici žale zbog onoga što se dešava sa školom, ali ekonomska kriza ih je natjerala uza zid i njihov zahtjev je legitiman, ali u ovom slučaju moj apel je da sindikati stvorie veća sa civilnim društvom, sa udruženjima roditelja i pretvore to u pravi pritisak. U suprotnom moraju prekinuti štrajk ili ići u generalni štrajk da bi jednostavno naterali Vladu da preduzme korake. Nisam za generalni štrajk, ali se moraju naći instrumenti da ova Vlada sarađuje sa sindikatima i odustane od ovakvog načina bahatosti prema njima”, dodao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online