Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u intervjuu za Glas Amerike, govoreći o "hladnim odnosima sa premijerom Albanije Edijem Ramom", da albanski političari, odakle god da se nalaze, ne treba da opravdavaju postupke i politiku Srbije.

S druge strane, istakla je da je u odličnim odnosima sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem.

„Međuljudski odnosi među političarima su potpuno nevažni, ali ono što je bitno jesu međudržavni odnosi. Imam odlične odnose sa predsjednikom Begajem, kome želim da se zahvalim od početka svog mandata da je učinio sve da se glas Kosova čuje čak i u odnosu na zemlje sa kojima još uvijek nemamo bilateralne odnose. Svaki put kada nam je bila potrebna njegova podrška, za njegovu pomoć da pokrenemo određene inicijative, bilo na regionalnom ili širem nivou, mogli smo da računamo na njega, zato kažem da su odnosi Kosova i Albanije kao dvije države važni, a ne odnosi između pojedinih političara", rekla je Osmani.

Predsjednica je istakla da ne misli da je "pristup da se albanski političari, bez obzira da li su sa Kosova, iz Albanije, Sjeverne Makedonije ili Crne Gore ili Preševa, pretvaraju u apologete politike Srbije nešto što pomaže ili Kosovu ili Albancima".

"Mislim da nije u redu pravdati proruski pristup i djelovanje Srbije, uopšte ne mislim da je u redu da se pravda što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji jer to onda vodi ka politici tzv. režim u Srbiji koji je služio i za vrijeme (Slobodana) Miloševića. Takođe ne mislim da zločine počinjene na Kosovu treba svesti na etničko čišćenje, jer ono što se dogodilo na Kosovu je genocid i treba ga nazvati pravim imenom. Dakle, postoje stvari koje kažem vrlo jasno, jer ne mislim da su, ako se relativizuju, ili u interesu Kosova ili u interesu Albanaca. Kosovo kao nezavisna i suverena država, nije projekat i uspjeh samo kosovskih Albanaca već nacionalni, stoga svaki Albanac svuda ima nacionalnu obavezu da štiti i pogura ovaj projekat napred“, rekla je Osmani.

Izvor: Glas Amerike/Reporteri