Kosovo uvijek konstruktivno u dijalogu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za Glas Amerike rekla je da „vjeruje da ono što se dešava u Ukrajini treba da bude lekcija za sve zapadne zemlje, da sa takvim državama koje su vođene Putinovim načinom razmišljanja, kao što je sama Srbija, koju vodi bivši ministar Miloševića, potrebni su jasan pristup i jasne akcije".

Osmani navodi da su "očekivanja Kosova da je ovaj dijalog fokusiran na međusobno priznanje, jer je to jedino rješenje koje vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti".

"Polurješenja nikada zapravo ne proizvode dugoročni mir i stabilnost, ali s druge strane daju Srbiji dovoljno prostora da nastavi da se približava Rusiji i da više ulaže u destabilizaciju našeg regiona. Nažalost, ono što se već dešava u Ukrajini, od 24. februara 2022. godine, dokazuje da autokratske države, poput Srbije, poput Rusije, koja takođe kontroliše Srbiju, nikada nisu poznate po pozitivnim akcijama u odnosu na svoje susjede. Naprotiv, Srbija je samo jačala u svojim destabilizujućim akcijama i sada ste to vidjeli, samo je pojačala političku, ekonomsku ili vojnu saradnju sa Rusijom, utičući tako na rast ruskog uticaja u cijelom našem regionu i ugrožavajući naš region", rekla je Vjosa Osmani.

Osmani je istakla da je "čak i posljednji sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom da definiše linije svoje spoljne politike, zapravo u saradnji sa Rusijom, a ne sa EU, jasna je poruka da Srbija nije zainteresovana da doprinosi miru i stabilnosti u regionu, odnosno pridruživanju EU".

"Uprkos njihovim akcijama, mi kao Republika Kosovo konstantno pokazujemo konstruktivnost, pozitivan angažman i fokusiramo se na to da ceo dijalog sa Srbijom, uz posredovanje EU i snažnu podršku SAD, bude proces koji doprinosi dugoročnom miru u našeg regiona i koja je prirodno usmjerena na međusobno priznanje“, rekla je Osmani.

Izvor: Reporteri/Glas Amerike