Tenzije i nepovoljno tržište - prošlost

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da Kosovo pokušava da ubjedi potencijalne investitore da ulažu na Kosovu dodajući da su izjave o tenzijama i nepovoljnom tržištu, prošlost.

"Pokušavamo da ubjedimo sve potencijalne investitore koji trenutno traže nova tržišta, nove opcije, sele se iz istočne Azije ili Rusije, da je narativ o tenzijama, nedovoljnoj veličini tržišta i nedovoljnoj kupovnoj moći, priča o prošlost“, rekao je Bislimi.

Bislimi je dodao da međunarodni investitori prepoznaju mogućnosti koje Kosovo nudi.

"Nova priča je o dobro uspostavljenoj demokratiji koja naglašava vladavinu prava i ekonomski rast“, ​​dodao je on.

Bislimi je naglasio da Kosovo ima "nulti kursni rizik" zbog korišćenja eura.

On je dodao da su mladi najvažniji kapital koji Kosovo ima i da je fokus vlade da usmjeri svoje napore na one sektore koji "garantuju najveći mogući povratak" za mlade ljude u društvu.

"Primjetili smo u posljednjih 10 godina sve veći interes stranih kompanija da eksternalizuju dio svog proizvodnog procesa na Kosovu, posebno u IT sektoru, dizajnu web stranica, sektoru brige o korisnicima, upravljanju ljudskim resursima, kao i sajber bezbjednost“, izjavio je on.

Prema njegovim riječima, raste i interesovanje prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije i kompanija u tranziciji u oblasti energetike. 

"Mislim da širom Evrope imamo veoma konkurentan broj sunčanih sati godišnje i identifikovali smo neke oblasti koje bi mogle da ponude dobar potencijal za proizvodnju energije vetra“, kaže Bislimi.

Kosovo je nedavno potpisalo ugovor sa američkom korporacijom "Millennium Challenge" o ugovoru za izgradnju kapaciteta baterija od 350 megavata, a Bislimi kaže da Vlada Kosova želi da pronađe investitore koji bi mogli dalje da poboljšaju bilans stanja i snabdjevanje energijom.