Više nevolja - više pažnje i ustupaka

Američki stručnjak za međunarodne prilike Janusz Bugajski istakao je da ne misli da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i dodao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi "prorusku politiku koja destabilizuje region".

Bugajski je, upitan kako je moguće da Vučića istovremeno i ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predstavnici smatraju partnerom, naveo da Vučić igra igru sa zapadom i Evropskom unijom.

"Ako neko pravi više nevolja, onda dobija više pažnje i onda dobija više ustupaka. Vučić je naučio da igra tu igru sa Zapadom, posebno EU, ali mislim da je tu kraj. Vučić je destruktivna sila u regionu“, rekao je Bugajski.

Prema njegovim riječima, zapadni partneri vrše pritisak na Vučića.

"Zapada i Evropska unija mogu da umanje investicije za Srbiju, ako ona ne ispuni određene standarde“, rekao je Bugajski.

Bugajski inicijativu "Otvoreni Balkan" vidi kao vrstu ekonomskog i donekle političkog dogovora koji odgovara nekim zemljama EU koje ne žele da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže uniji.

"Zapadni Balkan je malo tržište, a pokušaj stvaranja neke posebne zone je korak ka nekoj vrsti političke organizacije kojom može da se koristi i kojom dominira jedna sila, preko koje Rusija može da vrši sve veći uticaj u regionu. Zato Rusija to podržava. Sve što pomaže u izgradnji takozvanog srpskog svijeta. To ne znači da svi moraju da budu Srbi, već da na Srbiju gledaju kao na starijeg partnera“, rekao je Bugajski.

On je naglasio da Srbija neće priznati Kosovo.

"Vjerujem da je Vučićeva strategija da pokuša da odloži proces što je više moguće, da dobije što više ustupaka u drugim oblastima od Evropske unije, od Sjedinjenih Američkih Država, da zadrži rusku podršku da spriječi ulazak Kosova u međunarodne institucije, a da istovremeno obeshrabri pet članica EU, koje ne priznaju Kosovo“, rekao je Bugajski.