Stručnjak za pravna pitanja

Stručnjak za pravna pitanja Blerim Burjani izjavio je da će suđenje bivšim liderima OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, koji su optuženi za ratne zločine u Specijalnom sudu, biti veoma komplikovano i nepredvidivo, prenosi Bota sot.

"Ovo nije samo stvar suda, dokaza koji se pružaju, materijala i svjedočenja, ovo suđenje je i biće veoma komplikovano i nepredvidivo, takođe je iznenađujuće kako petoro ljudi može biti optuženo za sve zločine, ovo više liči na triler film", navodi Burjani.
On kaže da ovaj proces teško da će biti "normalan i legalan proces".

"Teško je misliti da će se ovaj proces odvijati normalno i zakonito, suđenje će trajati dugo i ući će u istoriju pravosuđa kao slučaj bez presedana. Normalno je da će tokom tog perioda doći do kršenja ljudskih prava", kaže Burjani.

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Hajrullah Tërnava kaže da je Specijalni sud sa sjedištem u Hagu stvoren u namjeri međunarodne zajednice da raščisti sve sumnje o brojnim ubistvima koja su počinjena tokom i poslije rata.

"Lideri Kosova su sprečili kreiranje ovog suđenja, koje su odobrili poslanici Parlamenta Kosova, za koje je glasala apsolutna većina poslanika", rekao je Tërnava koji tvrdi da je na poslanike vršen pritisak da izglasaju odluku o formiranju Specijalnog suda.

On kaže da su bivši lideri OVK osumnjičeni, da je u toku istražni postupak i da se još smatraju osumnjičenima.

"Do okončanja suđenja su samo osumnjičeni za ona krivična djela koja im tužilaštvo stavlja na teret. Sud će na kraju reći svoju završnu riječ i iz te odluke će se utvrditi krivica ili nevinost svih koji učestvuju u ovom suđenju", rekao je Tërnava.

Prema njegovi riječima, teško je utvrditi kada će istražni postupci biti okončani jer je potvrđeno da će na suđenju učestvovati mnogo svjedoka, a procedure ispitivanja se odugovlače.

Tërnava je naveo da su bivši lideri OVK koji su u pritvoru Specijalnog suda dali doprinos oslobođenju Kosova, poslije čega su bili na najvišim funkcijama kao što su predsjednik, premijer, predsjednik parlamenta.

"Ako se njihova krivica argumentuje kao izvršilaca ili organizatora tih jezivih akata ubistava koja su počinjena, čak će i sam narod pozdraviti zaslužnu odluku o kaznama", rekao je Tërnava.

Izvor: Bota Sot/kosovoonline