Situacija veoma teška

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rahman Jasharaj smatra da se štrajk prosvetara održava sa pravom, jer Vlada i dalje ne ispunjava njihove zahtjeve, dodajući da izjava premijera Albina Kurtija, da su pojedini prosvetari sindikalisti PAN-a, nekadašnje koalicije Vlade Kosova koju je predvodio Ramush Haradinaj, nije tačna ni argumetnovana već ima za cilj da nahuška drugu stranu protiv prosvetara, prenosi Ekonomija onlajn.

Jasharaj je ističe da su očekivali sastanak tokom vikenda, ali da se on nije održao, i da je zbog toga kriv premijer Kosva Albin Kurti.

"Tragedija u svemu tome je jučerašnja Kurtijeva barikada i izjava, možda smo očekivali entuzijastičniju izjavu da će se sastati sa nama u subotu i nedjelju, jer na osnovi svih dosadašnjih izjava znamo da je situacija veoma teška", kazao je Jashraj.

Jasharaj je dodao da Kurtijeva optužba da su pojedini prosvetari sindikalisti PAN-a, nije tačna.

"Takva izjava da su svi ovi ljudi sa PAN-om nije tačna, nije argumentovana i ima tendenciju da nahuška drugu stranu protiv nas. Mi nismo uz PAN jer PAN ne postoji", rekao je Jasharaj.

Jasharaj je podsjetio da je imao sastanka sa Kurtijem, kome je posredovala generalna direktorka Evropskog komiteta sindikata za obrazovanje Suzan Floken koja je došla sa uvjerenjem da će uspjeti da utiče na to da dijalog krene u pravom smjeru.

"Reći da je ustavno pravo djece neprikosnoveno, to je tačno, ali to pravo djeci ne uskraćujemo mi, već koristimo naše ustavno pravo, a to je štrajk. Da do štrajka ne bi došlo, sve te mogućnosti ima Kurtijeva vlada, koja nikada nije sela ozbiljno da razgovara sa nama, čak i mediji znaju da je jedini sastanak koji smo imali Kurti shvatio kao satiru", objašnjava Jasharaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online