Jasan signal

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog savjeta 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izvori EU u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Češko predsjedavanje EU već je poslalo pismo državama članicama kao upozorenje za razgovore na tu temu.

Radio Slobodna Evropa je imao uvid u taj dokument koji, kako se navodi, jasno izražava želju Češke da sve zemlje članice EU postignu unutrašnji konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Češka se u tom pismu poziva na, kako kaže, spoljnopolitičke razloge za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, podsjećajući da je i Evropska komisija potvrdila i očekuje se da ponovi da je Kosovo ispunilo uslove.

"Geopolitički pristup EU Zapadnom Balkanu je neophodan. Regionu je potreban jasan signal da je proces proširenja EU kredibilan i da je EU spremna da nagradi reformske napore koje čine zemlje zapadnog Balkana", navodi se u pismu.

Češko predsjedništvo pominje liberalizaciju viza za Kosovo kao primjer kako EU može da poveća kredibilitet u regionu.

"Liberalizacija viza je ključni element u procesu integracije Kosova u EU, koji je već odavno zakasnio. Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu (i jedna od rijetkih zemalja u Evropi) koja još uvijek nije obezbjedila bezvizni režim sa EU. Ova činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stavove građana Kosova u pogledu ispravnosti i kredibiliteta EU", navodi se u pismu.

Dodaje se da je Evropska komisija započela dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom 2012. godine, dok je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

"Evropski parlament je uzastopno potvrdio da podržava liberalizaciju viza za Kosovo", navodi se u pismu.

Češko predsjedništvo EU navodi da očekuje od Evropske komisije da potvrdi pozitivno mišljenje o liberalizaciji viznog režima za Кosovo.

"Češko predsjedavanje je u bliskom kontaktu sa Evropskom komisijom. Dogovorili smo tehničko ažuriranje mape puta za liberalizaciju viznog režima koje bi obuhvatilo period od izvještaja objavljenog 2018. Očekuje se da će ovo tehničko ažuriranje biti predstavljeno radnoj grupi za vizu u oktobru", navodi se u pismu.

Češka, kako se dodaje, takođe razumije zabrinutost nekih država članica EU o implikacijama koje liberalizacija viza za Kosovo može imati na njihovu unutrašnju bezbjednost.

Iz tog razloga, ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica su rezervisanija da odobre viznu liberalizaciju od ministarstava spoljnih poslova.

Češka se, međutim, poziva na procjenu Evropske komisije za rješavanje ovih zabrinutosti.

"Evropska komisija je uvjerena da odobravanje vizne liberalizacije za Kosovo ne predstavlja rizik za zemlje članice u vidu talasa imigracije", kaže češko predsjedništvo, dodajući da je Kosovo takođe preduzelo mjere za rješavanje ovih zabrinutosti.

Češko predsjedništvo je navelo da visoko cijeni usvajanje rezolucije o liberalizaciji viza u Skupštini Kosova 3. avgusta kojom se, kako se dodaje, kosovske institucije obavezuju da će sprovesti sve reforme za garantovanje vladavine prava, uključujući i one koje se odnose na borbu protiv korupcije i zaštitu ljudskih prava.

Očekuje se da će prva diskusija u radnoj grupi Savjeta za liberalizaciju viznog režima za Kosovo biti održana samo jedan dan nakon što Evropska komisija odobri i objavi godišnji paket proširenja, koji će takođe biti propraćen pojedinačnim izvještajima o napretku za zemlje uključene u ovaj proces.

Čak je i Evropska komisija potvrdila da će pozitivno izvestiti o ispunjavanju kriterijuma od strane Kosova po pitanju vizne liberalizacije.

Diplomatski izvori u Briselu namjeru Češke da pokrene proceduru za donošenje odluke o viznoj liberalizaciji vide kao dokaz da za to već postoji velika podrška u Savjetu.

Ali, uprkos tome, nerado pominju rokove kada će odluka biti odobrena i kada će stupiti na snagu vizna liberalizacija za građane Kosova.

Izvor: RSE