Ispunjeni svi kriterijumi

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl izjavio je za Telegrafi da građani Kosova zaslužuju viznu liberalizaciju jer su svi kriterijumi ispunjeni već neko vrijeme i dodao da zajedno sa kolegama iz EP radi na tom pitanju.

Mandl je istakao da veoma cijeni strpljenje građana Kosova.

„Vredno radim na ovom pitanju, ali ima i kolega iz različitih evropskih zemalja koji takođe vredno rade u ovom pravcu. Skoro sam izgubio strpljenje i cenim strpljenje ljudi na Kosovu jer se ukidanje viza oteglo. Građani Kosova zaslužuju viznu liberalizaciju. Kosovo je ispunilo sve kriterijume“, izjavio je on.

Mandl je istakao da samo nekoliko država članica još uvijek nisu u potpunosti uvjerene da za građane Kosova treba ukinuti vize.

Upitan da li Austrija podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", Mandl je istakao da njegova zemlja podržava sve kada se ispune kriterijumi koji se odnose na istinski razvoj poslovanja i prave ekonomske odnose.

„Pozitivna situacija u kojoj se danas nalazi Evropska unija je zahvaljujući ekonomiji, razmjeni usluga i roba. Želim ovo i za Zapadni Balkan, ali mora da postoji stvarna interakcija na obostranu korist. Rekao bih da Austrija podržava sve kada se ispune navedeni kriterijumi koji se odnose na pravi razvoj poslovanja i stvarne ekonomske odnose, gdje će biti inkluzivnosti, otvaranja novih radnih mjesta, gdje će mladi imati dobre mogućnosti za svoju budućnost i to bi bilo veoma cenjeno“, rekao je Mandl.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi