Greši!

Potpredsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Imer Imeri izjavio je da premijer Albin Kurti greši kada izjavama o "PAN sindikalcima" pokušava da napravi podjele u sindikatu ili da promjeni njegove lidere, prenosi Reporteri.

Imeri je naveo da je Kurti svojevremeno dok je bio u opoziciji, podržao štrajk sindikata protiv vlade Ramuša Haradinaja, a da ih sada naziva "PAN sindikalcima", kao i da je takav pristup Kurtija veoma pogrešan.

"Ako Kurti misli da ovim izjavama može da napravi podjelu u sindikatu ili da eventualno pokuša da promjeni lidere, čiji je predsjednik Rahman Jasharaj, njegov pristup je veoma pogrešan jer na ovaj način nema rješenja da se zaustavi štrajka, ali još više produbljuje razlike", rekao je Imeri.

Imeri je naveo da je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova, kada je koalicija PAN bila u Vladi, a premijer Ramush Haradinaj, štrajkovao tri nedjelje boreći se za pravo na Zakon o platama.

"Javnost sve zna. U vrijeme kada su ovi sindikalci štrajkovali protiv Haradinajeve vlade da bi ostvarili svoja prava, sadašnji premijer, tada u opoziciji, Kurti je uvijek bio na strani ovih štrajkača i podržavao je tronedjeljni štrajk istih sindikalaca koje on danas naziva PAN-ovim", rekao je Imeri.

Imeri je naglasio da nema nikakvih vijesti niti naznaka da će biti bilo kakvog dogovora da se štrajk u obrazovanju prekine. On kaže da još nisu dobili poziv iz vlade za sastanak.

Danas se navršilo mjesec dana otkako je Savez samostalnih sindikata Kosova najavio generalni štrajk. Od tada je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova jednom sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, dva puta sa premijerom Kurtijem, nekoliko puta sa ministrima finansija i prosvete, Hekuranom Muratijem i Arberie Nagavci, ali nijedan sastanak nije doneo rješenje za prekid štrajka.

Neuspješno je završen i pokušaj generalne direktorke Unije sindikata prosvete u Evropi Suzan Floken, koja je "posredovala" u susretu Kurtija i predsjednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Rahmana Jasharaja jer nije pronađeno rješenje za prekid štrajka u prosveti.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri