Premijer Kosova

Albin Kurti glasao je danas, povodom internih izbora Pokreta Samopredjeljenje. Nakon glasanja, Kurti je razgovarao sa medijima, rekavši da se nada da će svi članovi Pokreta Samopredjeljenje glasati i izabrati dobro rukovodstvo u postojećim strukturama.

Na pitanje Indeksonlajna o štrajku u obrazovanju, Kurti je rekao da očekuje da nastava počne što je prije moguće.

„Nastava treba da počne što prije. Trebalo je da počne prvog septembra. Ubeđen sam da učenici žele da idu u školu, uvjeren sam da roditelji žele da im djeca idu u školu, uvjeren sam da čak i nastavnici žele da predaju u školama. Ovo uvjerenje ima i Vlada. Ne želimo da se država bojkotuje, jer škola je država“, izjavio je Kurti.

On je dodao da je Štrajkački savjet odbio sve ponude koje je Vlada dala.

„Žalosno je kako se obrazovanje na Kosovu drži kao talac. Po mom snažnom utisku, na svim sastancima koje smo imali, radi se o nekoj vrsti antivladinog gneva... sindikalaca PAN-a, čiji je sat stao 5. juna 2017. Tu je stao sat sindikalcima PAN-a. Sada žele da učine uslugu PAN-u u opoziciji, čineći štrajk oružjem protiv Vlade“, dodao je premijer.

U međuvremenu, u 46 centara održavaju se izbori Pokreta Samopredjeljenje za predsjednika stranke, predsjednicu Žene Samoopredjeljenja i Maldih Pokreta Samopredjeljenje.