Zbog diskriminacije

Nakon štrajka Sindikata prosvete, trebalo bi da uslijedi i štrajk organizovan od strane privatnog sektora zbog diskriminacije iz paketa pomoći privatnicima, najavio je predsjednik Unije sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi, prenosi Periskopi.

Vlada Kosova je 3. septembra pripremila paket od 150 miliona eura, koji će uključivati subvencije za struju, kao i finansijsku podršku nekim kategorijama društva. Podršku privatnom sektoru planirala je ostaviti u svojstvu poslodavaca, koji će ih polovično subvencionisati tri mjeseca ako povećaju plate radnicima.

Ovom uslovu se usprotivio Sindikalni savez tehničkih radnika privatnog sektora Kosova koji je poslao pismo premijeru Kosova Albinu Kurtiju i ministru finansija Hekuranu Muratiju.

Prema riječlima Azemija, šteta je naneta u tri slučaja, prvo sa 60 eura koji su dodjeljeni ljekarima i medicinskim sestrama, ali ne i tehničkim radnicima, zatim kada je Vlada dala po 100 eura i većina radnika u ovom sektoru nije mogao aplicirati za te naknade, a treće simulacija za koju se tvrdilo da je urađena sa 50 eura od države i 50 eura od poslodavaca.

Azemi je naveo da su uputili pismo premijeru Kosova Albinu Kurtiju, ali i ministru finansija, da privatni sektor prima samo 50 eura od Vlade, a ne 100.

Azemi postupanje vlade prema radnicima privatnog sektora smatra igrom pa će štrajk početi od sljedeće nedjelje.

“Sad ispada da je to nekako njihova igra i dali smo rok do 20. septembra, pripreme su već počele, normalno je da je to procedura. Nadam se da ćemo sljedeće sedmice ako se nešto ne promjeni a mislim da neće, krenuti u štrajk", dodao je.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline