Nedostaju konkretne akcije

Stručnjak za spoljnu politiku Emir Abrashi istakao je da Kosovo nije obezbedilo novo priznanje ili članstvo u međunarodnim organizacijama tokom godinu i po dana vlade Albina Kurtija, prenosi Koha.

„Za sada nemamo novo priznanje tokom mandata ove Vlade, niti članstvo u međunarodnim organizacijama. Čak i nekoliko pokušaja koji su učinjeni bili su bezuspješni jer su bili ad-hok bez konsultacija sa saveznicima“, rekao je Abrashi.

Naser Shamolli, istraživač u Grupi za pravne i političke studije kaže da takav pristup izvršne vlasti prema spoljnoj politici ima posljedice.

„To utiče na samu Srbiju, jer znamo da ni ne krije da radi na tome da dovede u pitanje subjektivitet Kosova. Moramo da budemo korak ispred nje, ne da branimo ovu situaciju koju imamo, već da idemo dalje jer je neophodno da postanemo dio međunarodnih procesa i organizacija”, rekao je Shamolli.
 
U posljednje vrijeme nezadovoljstvo rukovodstvom u Ministarstvu spoljnih poslova izražavaju i neki njegovi radnici. Za Abrashija i Shamollija, problemi na koje ukazuju sami službenici Ministarstva ukazuju na situaciju u kojoj se ova institucija nalazi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore