Na dnevnom redu češkog predsjedavanja

Portparol češkog predsjedništva Vaclav Smolka izjavio je da se očekuje da će izvještaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo biti predstavljen na sastanku Radne grupe za vize 13. oktobra. Kako je rekao za Gazetu Exspress napredak u ukidanju viza za Kosovo zavisi i od političke situacije u regionu, prije svega napretka u dijalogu Kosova i Srbije.

On je rekao da će Predsjedništvo Češke učiniti sve što je moguće da se liberalizacija viza za Kosovo što prije stavi na dnevni red ministara, kao i da ta odluka, koja može da potraje nekoliko mjeseci, može da se donese na ministarskom nivou, bez obzira na to kako se stvari odvijaju na neformalnim sastancima šefova država EU, od kojih će jedan biti održan 7. oktobra.

Kako se navodi izvještaj Evropske komisije koji će 13. oktobra biti predstavljen u pripremnom tijelu Evropskog saveta pod nazivom Radna grupa za vize poslužiće kao osnova za početak debate o odobravanju vizne liberalizacije u Savetu EU.

"Liberalizacija viza za Kosovo je veoma visoko na dnevnom redu češkog predsjedavanja. Trenutno, Evropska komisija priprema izvještaj o trenutnoj situaciji, koji će poslužiti kao osnova za početak debate o odobravanju vizne liberalizacije u Saveta EU. Očekuje se da će ovaj izvještaj biti predstavljen na sastanku Radne grupe za vize 13. oktobra 2022. godine", rekao je on.

Dodao je da podrška, odnosno odobrenje Evropskog savjeta nije preduslov u ovom pitanju.

"Važno je da proces Savjeta, što može da potraje i nekoliko mjeseci, je na pravom putu. Aktivno radimo na pozitivnoj odluci što je prije moguće", rekao je Smolka.

On je istakao i da napredak u ukidanju viza za Kosovo zavisi i od političke situacije u regionu, što podrazumijeva napredak u dijalogu Kosovo-Srbija.

"Napredak će zavisiti i od opšte političke situacije u regionu, stoga Predsjedništvo u potpunosti podržava napore za pozitivnu putanju u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je on.

Lideri 27 zemalja Evropske unije sastaće se unapred i 7. oktobra na neformalnom sastanku za koji je portparol češkog predsjedništva rekao da ne postoji zvaničan dnevni red.

"Predstojeći sastanak lidera u Pragu je neformalni sastanak bez zvaničnog dnevnog reda. Očekuje se da će sastanak, kojim predsjedava predsednik Evropskog savjeta Charles Michel, odražavati najhitnije izazove sa kojima se EU trenutno suočava, tj. rat u Ukrajini i energetska bezbjednost i njeni ekonomski uticaji", rekao je Smolka.