Definisano zakonom

Šefica Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da će izbori na Kosovu biti održani kako je definisano zakonom, a to je 2025. godine, prenosi Reporteri.

"Imali smo izbore 2021. i imaćemo redovne republičke izbore 2025. godine. Program Pokreta Samoopredjeljenje će biti fokusiran na podizanje kapaciteta vlade, to je ranije bilo obećanje i opredjeljenje tako da ne vjerujem da će biti nešto što je bilo van konteksta dosadašnjih izjava", rekla je Kusari-Lila.

Opozicione stranke u zemlji odavno su počele sastanke sa građanima. Pored rada u Skupštini, LDK i AAK kažu da se ovaj ciklus diskusija odvija da bi se izbliza sagledali njihovi problemi i brige.

Na ovim sastancima kažu da je ocjenjeno da je društveno-ekonomska i politička situacija u zemlji svakim danom sve gora zbog rekordne inflacije, enormnog povećanja cijena osnovnih proizvoda, sindikalnih štrajkova i narušavanja obrazovanja, nedostatak kapitalnih investicija.

Stručnjaci se odavno ne slažu se sa stavovima premijera Albina Kurtija o demokratskim uspjesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vrijeme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Trenutno je na Kosovu aktuelan štrajk Unije sindikata prosvete koji su nezadovoljni platama, zbog čega školska godina još uvijek nije počela, a najavljeni su i štrajkovi privatnog sektora i zdravstva.

Nema saglasnosti ni oko njegovog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava nacionalnim manjinama, naročito Srbima, na koje je od početka Kurtijeve vladavine povećan broj napada.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri