Pronaći rješenje

Bivši ministar unutrašnjih poslova i član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti istakao je da opozocione stranke ne korist štrajk prosvetnih kao oružje protiv premijera Albina Kurtija, prenosi Koha.

Pajaziti je istakao da PDK smatra da je nemoralno koristiti štrajk zarad političkih poena.

„Nikada, ni u kom slučaju, PDK ili druge opozicione stranke nisu zloupotrebljavale štrajkove, čak nismo ni napravili plan kako da postupimo u trenutku kada se Vlada Kosova suočava sa štrajkovima. Smatramo da je nemoralno da to koristimo. Nijedan poslanik PDK-a nije tražio ili inicirao da potpalimo vatru po ovom pitanju“, rekao je Pajaziti.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je to što Kurti ne sjedne sa Štrajkačkim vijećem i pronađe rješenje.

„Na premijeru je da sedne i donese rješenje u vezi sa štrajkom. Vlada je sada tvrdogla. Prostor u budžetu postoji, ali nema volje da se sedne i razgovara" naveo je Pajaziti.

Pajaziti je izjavio da ne očekuje da će Kurti "da padne na ispitu iz vođenja dijaloga sa Sindikatom obrazovanja".

On je naglasio da je Pokret Samoopredjeljenje dok je bio u opoziciji koristio pitanje jednakih prava i društvene jednakosti, a sada radi suprotno.

"Ostajemo u nadi da će štrajk biti okončan. PDK je predložio paket mjera koje su pristupačne čak i sa budžetskim mogućnostima koje imamo. Budžetski paket bi olakšao, ne samo ovu situaciju, već i živote građana, da se izbore sa predstojećom zimom“, izjavio je Pajaziti.

On je dodao da je besmislena Kurtijeva tvrdnja da su svi postali njegovi neprijatelji.

„To je apsurdno, mi smo to drugačije tretirali kao koncept. Našim ciljevima se uvijek upravlja kroz dijalog. Kurti misli da su mu sada svi neprijatelji. Nepravedno je prikrivati retorikom legitiman zahtjev za obrazovanjem. Mi se u ovo nismo miješali, niti smo stranke koje rješavaju problem“, dodao je Pajaziti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore