Bratska komunikacija

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se slaže sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da Srbija treba da se izvini za zločine i prizna nezavisnost Kosova.

"Mislim da je priznanje i traženje oproštaja kraj procesa", rekao je Rama.

On je naglasio da sa Kurtijem ima veoma dobre odnose, odnosno da sa njim ima dobru i prijateljsku komunikaciju što znači, objašnjava, da mnogo razgovaraju o različitim temama i razmjenjuju mišljenja vezana za različite političke filozofije.

"Komunikacija je zaista slatka, bratska, prijateljska. To je kako treba da bude, veoma građanski i prijateljski odnos. Ne moramo da se slažemo u svemu. Ne slažemo se oko pristupa Srbiji, o tome kako Srbija treba da prizna nezavisnost i traži oproštaj, ne slažemo se oko 'Otvorenog Balkana', ali to nas ne spriječava da se dogovorimo o mnogim drugim stvarima", rekao je Rama.

On je rekao i da je dobio pravo da se 12. oktobra obrati Savjetu Evrope o izvještaju Dicka Martija.

"Pitanje je veoma osjetljivo. Savjet Evrope je napisao veoma mračnu stranicu odobravajući izvještaj Dicka Martija. Danas je taj odnos potpuno drugačiji. Savjetu ću se obratiti i na osnovu činjenice da je Parlament Albanije konsenzusom donio rezoluciju kojom se odbacuje rezolucija Dicka Martina. Savjet Evrope treba da se ogradi od te krivične prijave koja je nanjela veliku štetu Kosovu. Ovo je naša inicijativa", rekao je Rama.