Konkretne akcije

Portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost Anitta Hipper izjavila je da će Evropska komisija do kraja godine predstaviti tehnički izvještaj o pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Ona je pozvala zemlje članice Evropske unije da nastave sa procesom ukidanja viza za Kosovo.

"Mi redovno pružamo pregled učinka Kosova u različitim oblastima relevantnim za standarde kroz izvještaje zemalja proširenja. Da bismo podržali donošenje odluka država članica, ove godine ćemo predstaviti naš izvještaj o proširenju za 2022. godinu uz tehničko ažuriranje pitanja liberalizacije viznog režima", rekla je Hipper.

Evropska komisija je u maju 2016. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde Mape puta za liberalizaciju viznog režima, ali pitanje viza se odugovlači godinama, kako zbog problema na Kosovu tako i zbog primjedbi brojnih zemalja članica EU.

Predsjednica parlamentarne komisije za evropske integracije iz redova opozicione stranke LDK Rezarta Krasniqi rekla je da se nada da će ovoga puta biti konkretnih akcija, a ne samo praznih riječi.

"Do sada smo čuli razne optimistične izjave u vezi sa liberalizacijom viza, ali su izostajale konkretne akcije. Razočaravajuće je kako je jedan od najprozapadnijih naroda na Balkanu izolovan, uprkos činjenici da je nekoliko puta zaredom potvrđeno da su ispunjeni svi kriterijumi za slobodno kretanje. Sada kada se priča o novoj situaciji, nadam se da će biti konkretnih akcija i da će biti omogućeno slobodno kretanje građana", rekla je ona.

Član parlamentarnog odbora za evropske integracije iz vladajuće stranke Agon Batusha naveo je da očekuje da će Kosovo u roku od nekoliko mjeseci dobiti viznu liberalizaciju.

"Pozivi u EU za liberalizaciju viza za građane Kosova su sve učestaliji. Pozitivna promjena francuskog stava je ohrabrujuća. Ispunili smo sve kriterijume i dodatne zahtjeve u cijelosti. Stoga očekujemo da se sljedećeg mjeseca krene ka liberalizaciji viza od strane EU, odnosno državama članicama. Ove jeseni očekujem da će se ova nepravda završiti", rekao je Batusha.

Politički analitičar Fidan Ukaj je optimističan da se odluka o liberalizaciji viza može izvršiti ove godine, ali za tehničke procedure za slobodno kretanje će, kako je istakao, trebati više vremena.

EU je uklonila vize u 2009. i 2010. godini za sve zemlje zapadnog Balkana, ali se Kosovo i dalje suočava sa viznim režimom.