Posvećeni smo dijalogu

Vlada Kosova saopštila je da čeka naknadni odgovor Štrajkačkog vijeća Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, kao i da ostaje posvećena dijalogu, prenosi Klan Kosova.

Kako stoji u saopštenju vlade, premijer Albin Kurti na sastanku sa generalnom direktorkom Unije sindikata obrazovanja Evrope Susan Flocken istakao je da je budžet za obrazovanje ove godine povećan za 12 odsto.

On je najavio i Paket za suočavanje sa inflacijom, vrijedan 150 miliona eura, kojim se pruža finansijska podrška radnicima u javnom sektoru, uključujući nastavnike kroz dodatnih 50 eura do kraja ove godine.

Dodaje se da je Kurti istakao da je Vlada Kosova obradila Nacrt zakona o platama u javnom sektoru i da je on na javnoj raspravi i da će prema novom prijedlogu zakona o platama nastavnici imati najveći koeficijent do sada.

„Naglašeno je da je nakon najmanje 30 sastanaka Vlade i sindikata, kao i kontinuirane komunikacije sa predstavnicima sindikata, premijer Kurti, 13. septembra pozvao i ugostio štrajkačko vijeće, sa predsjedavajućim i članovima ovog savjeta. Predstavnici Štrajkačkog savjeta su na ovom sastanku rekli da će se konsultovati sa članstvom o pitanjima o kojima se razgovara. Uprkos tome, odmah nakon sastanka, izjavili su medijima da se štrajk nastavlja”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kako se dodaje, Flocken je istakla važnost nastavka dijaloga, dok je vlada istakla svoju posvećenost preduzimanju koraka ka reformi sistema penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku su prisustvovali i ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Na konferenciji za medije posle sastanka sa Kurtijem, Susan Flocken je izjavila da nije pronađeno rješenje za prekid štrajka u prosveti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova