Pozitivna ocjena

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi i ministar finansija Hekuran Murati primili su danas zamjenika generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Leea, sa kojim su razgovarali o izazovima i prioritetima Vlade Kosova, posebno o mjerama preduzetim za ublažavanje posljedica krize zbog rata u Ukrajini i podršci najugroženijim slojevima društva, prenosi Klan Kosova.

"Što se tiče energetske krize, koja pogađa Kosovo, ali i veći dio svijeta, izdvojene su mjere koje je Vlada preduzela za uštedu i subvencionisanje struje. Pomenuto je i nedavno udvostručenje isplata za korisnike šeme socijalne pomoći za septembar 2022. godine, kontinuirana podrška penzionerima i porodicama koje primaju socijalnu pomoć, u kontekstu nastavka sprovođenja predviđenih mjera u Paketu za ekonomski preporod", navodi se u saopštenju vlade.

Bo Lee je, kako se navodi, čestitao Vladi što je preduzela mjere u pravo vrijeme, da kroz ciljanu podršku smanji uticaj krize sa kojom se Evropa suočava i da održi makrofiskalnu stabilnost.

Predstavnik MMF je pozitivno ocjenio odluku Vlade da ne dozvoli povlačenje sredstava iz Štednog fonda što bi, kako je saopšteno, narušilo štedno-penzioni sistem.

Bislimi i Murati su zahvalili na kontinuiranoj podršci i rekli da pozdravljaju podršku Međunarodnog monetarnog fonda za prevazilaženje izazova i povećanje saradnje.

Inače, Svjetska banka je krajem avgusta objavila indeks inflacije, po kome je na Kosovu inflacija dostigla 19,2 odsto.

Trenutno je na Kosovu aktuelan štrajk Unije prosvetnih radnika koji traže povećanja plate, a vlada je u avgustu, prva u Evropi uvela svakodnevne, višesatne restrikcije struje.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova