Zamjenik ministra unutrašnjih poslova

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Blerim Gashani izjavio je da je evropska komesaraka za unutrašnje poslove Ilva Johanson u obraćanju na skupu posvećenom migracijama u Sarajevu rekla da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za ukidanje viznog režima, prenosi Klan Kosova.

Gashani se u Bosni i Hercegovini sastao da ministrima, zamjenicima ministara i drugim čelnicima državnih institucija, ali i nevladinih organizacija balkanskih zemalja, Evrope i Turske radi učešća u dijalogu posvećenom migracijama.

"U nemogućnosti da bude fizički prisutna, preko video linka nam se pridružila austrijska ministarka unutrašnjih poslova i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, koja nije propustila da napomene da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za ukidanje viznog režima za svoje građane", rekao je Gashani.

Gashani je naveo da je na skupu u Sarajevu, između ostalog, bilo riječi o saradnji i koordinaciji u upravljanju migracijama, o strateškim pravcima za povratak i readmisiju i o borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova