Premijer Albin Kurti rekao je za "novi okvir za dijalog", koji je nedavno objavljen u medijima, da ga nije dobro komentarisati i dodao da se ovi dokumenti prave radi mjerenja pulsa građana i političara, prenosi Reporteri.

"Kruže razni dokumenti, nije ih korisno komentarisati. Dokumenti koji nemaju autora napravljeni su da mjere puls građanima i političarima. Dijalog u kome sam ja učestvovao je onaj u Briselu i samo tamo treba da dobijete dokumente koji se izdaju kao zvanični. Nije dobro komentarisati dokumente čiji je autor nepoznat", rekao je Kurti.

On je ponovio svoju raniju tvrdnju da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu što se tiče vladavine prava.

"Prije svega, evidentno je da je Kosovo najdemokratskija i najnezavisnija zemlja na Zapadnom Balkanu, a to govore i razne prestižne organizacije koje su ocjenjivale Kosovo. Ali i po pitanju vladavine prava, mi smo ozbiljna, suverena i nezavisna država, i nezavisniji smo od Srbije, pošto je Srbija zavisna od Rusije. A pošto se borimo protiv kriminala i korupcije, i imajući suvereno ponašanje naše vlade, potvrđujemo da je država Kosovo dobro. Moramo normalizovati odnose sa Srbijom, ova normalizacija se vrši pravno obavezujućim sporazumima, međunarodno pravno obaveznim, gdje obostrano priznanje treba da bude u centru", rekao je Kurti.

Što se tiče "Otvorenog Balkana", Kurti je rekao da nema novi stav o toj inicijativi.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspjesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 eura na mjesečnom nivou. U štrajku su, od 25. avgusta ove godine i zaposleni u javnoj upravi, što izaziva mnogo administrativnih problema za građane Kosova.

Nema saglasnosti ni oko njegovog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri