Karijerni diplomata

Karijerni diplomata Agron Maloku izjavio je da nijedna vlada nije uticala na kadrove u Ministarstvu spoljnih poslova, kao što je to uradila vlada Albina Kurtija, prenosi Koha.

Maloku smatra da postoji nedostatak komunikacije između rukovodstva Ministarstva i sindikata zaposlenih i da zbog toga "sistem ne funkcioniše kako treba".

Prema njegovim riječima i ranije je bilo unapređenja na osnovu bliskosti sa funkcionerima, ali "to nije uticalo na funkcionisanje institucije".

„Nadali smo se da će biti ustanovljena dobra praksa, ali ne samo da se nije krenulo u pozitivnom pravcu, već je Ministarstvo degradirano. Udruženje sindikata nikada nije bilo u težem položaju jer nedostaje komunikacija“, rekao je Maloku.

Komentarišući konkurs za prijem 32 službenika, koji je Nezavisni nadzorni savjet za državnu službu proglasio nezakonitim, Maloku je rekao da je zasnovan na uredbi iz 2009. godine, i da su zanemapeni potonji zakoni.

"Raspiše se konkurs za premještaj ljidi iz drugih ministarstava ili iz opština, bez ijednog dana iskustva u diplomatskoj službi, ne znam kako se to može nazvati", rekao je Maloku.

I sam Maloku dobio je premještaj iz MSP u Ministarstvo zdravlja, što je prema njegovoj ocjeni osveta ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalla-Schwarz, zbog njegovog djelovanja u okviru Sindikata.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore