Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti je u intervjuu za CNN rekao da je optimista da se uz pomoć SAD i Evropske unije može postići dogovor za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da ne vjeruje da će biti rata, ali da to ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Kurti je rekao da tokom razgovora u Briselu uvijek pokušava da bude konstruktivan i kreativan, dajući različite prijedloge rješenja.

„Nadam se da će Brisel to cijeniti i konačno ćemo se u narednim nedjeljama i mjesecima približiti sporazumu zasnovanom na međusobnom priznavanju. Nezavisnost Kosova potvrđuje i većina zemalja u svijetu koje nas priznaju, ali i Međunarodni sud pravde. Rasprava o legalnosti naše nezavisnosti je završena. Ono što treba da se popravi je nenormalan odnos Kosova i Srbije. Srbija nije demokratija, gdje mogu da je vode ljudi koji nisu učestvovali u zverstvima 90-ih. Tamo imate premijera Srbije, ali Srbija je i dalje 'one man šou'. Predsjednik je taj koji odlučuje skoro o svemu. Ali ja sam optimista da uz pomoć SAD i EU možemo da postignemo dogovor, jer većina građana Srbije nije zabrinuta ni za nezavisnost Kosova, ni za situaciju na Kosovu. Oni žele posao, žele pravdu, obrazovanje, zdravstvo, kao i svi građani Zapadnog Balkana“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da bi EU mogla da pomogne da se ubrza proces integracije šest država Zapadnog Balkana.

Premijer je rekao da je dozvolio posjetu Kosovu premijerke Srbije Ane Bernabić kako bi joj omogućio da vidi da je Kosovo normalna država, demokratskija od Srbije i nezavisnija.

"Pošto je Srbija zavisna od Rusije“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da Srbija ima 48 baza oko Kosova, 28 vojnih i 20 srpskih žandarmerije.

"Ministarstvo odbrane Rusije ima sedište u okviru Ministarstva odbrane Srbije“, rekao je Kurti i dodao da postoje rizici od tenzija u situaciji na Balkanu jer Srbija ima bliske veze sa Kremljom, s jedne strane kulturno-istorijske, s druge vojne i ekonomske.

Kurti je rekao da ne vjeruje da će biti rata, ali da to ne treba uzimati zdravo za gotovo, i iako Kosovo nije u NATO, NATO je unutar njega.

„Jačamo naš sistem odbrane, izdvajajući više budžeta za KBS, jačamo našu policiju, kao i saradnju sa NATO saveznicima, posebno sa SAD. Mislim da smo bezbjedni, ali to ne znači da ne treba da brinemo”, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o tenzijama koje su nastale na sjeveru Kosova noć pre stupanja na snagu reciprociteta dokumenata za ulazak i izlazak.

„Što se tiče registarskih tablica i ostalog, nastavićemo sa principom reciprociteta. Biće predstavljena ista stvar sa obe strane ili nijedna. Ne volim ni jedno ni drugo. Jer na ovaj način ćemo olakšati kretanje građana”, rekao je Kurti.

Kurti je upitan i o opasnosti od stvaranja Srpske republike unutar Kosova. Kurti kaže da bi se Srbi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, da nije bilo podrške Beograda, integrisali.

„Ali Beograd je taj koji plaća ljude u svim ovim državama da sabotiraju funkcionalnost ovih država. Trebalo bi da bude više međunarodnog pritiska na Beograd da odustane od ovih akcija. Kao da je Moskva to radila svojim susedima, poslije raspada Jugoslavije, Beograd je pokušao da stvori autonomne etničke grupe u drugim državama da ih kontroliše. To se dogodilo u Bosni i Hercegovini, stvaranjem genocidne Republike Srpske, koja je Bosnu i Hercegovinu pretvorila u nefunkcionalnu državu. Na Kosovu ne dozvoljavamo da se desi isto, iako bi Beograd to voleo. Uvek sam spreman da saslušam i poštujem prava svih manjina na Kosovu“, rekao je Kurti.

Izvor: Koha/CNN