Bez strategije

Predsjednik Poslovnog saveza Kosova Agim Shahini je izjavio da inflacija na Kosovu nastavlja da raste, a da su mjere koje vlada preduzima neefikasne.

"Kosovska ekonomija je u posljednje dvije godine pogođena pandemijom koja je skoro u velikoj mjeri uništila privredu zemlje i sada krizom izazvanom ratom u Ukrajini koja je dio globalnog ekonomskog tržišta. Sve to pogađa Kosovo, jer u najvećoj mjeri uvozi proizvode, a samim tim tim se povećava i inflacija. Uzastopno poskupljenje proizvoda i nedostatak radnika, čine ekonomiju Kosova sve siromašnijom uprkos statistici koja pokazuje rast“, rekao je Shahini.

Shahini kaže da ni povećanje javnog duga ne može da riješi problem inflacije.

"Kosovo može da uzme kredite, ali oni moraju biti uloženi u kapitalne infrastrukturne projekte, a ne kao što je već bio slučaj da Vlada Kosova traži sredstva koja su kasnije trošena na dnevnice ili plate. To ne donosi prihod već Kosovo vodi u sve dublju krizu", rekao je Shahini.

Shahini je kritikovao i Vladu zbog zaustavljanja kapitalnih projekata, zbog čega je zaustavljen i promet novca.

"Vidimo da su projekti zaustavljeni, cijene proizvoda svakog dana rastu, preduzeća nemaju račun da nastave da rade po starim cijenama i to dovodi do zaustavljanja prometa novca na Kosovu. Vlada treba da ima atraktivniju strategiju za projekte i trošenje novca“, rekao je Shahini.