Neočekivano!

Profesor Univerziteta u Vinčesteru Seb Bytyqi smatra da uprkos prisustva međunarodne zajednice, Kosovo ne bi trebalo da isključi bilo kakvu mogućnost agresije od strane Srbije, prenosi Lajmi.

"Kosovo nema komfor da zatvara oči pred opasnostima. Vidjeli smo slučaj Ukrajine kao i slučaj između Jermenije i Azerbejdžana. Često su ratovi i vojne akcije počinjali kada se to nije očekivalo. Tako da Srbija može da bude inspirisana uspehom Azerbejdžana protiv Jermenije i da nešto preduzme“, rekao je Bytyqi.

Dodaje da pominjanje rata ne utiče na investicije iz inostranstva, one, prema njegovim riječima, zavise od razvoja, a ne od ovih izjava.

Stručnjak za bezbjednost Avni Islami kaže da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić u stanju pripravnosti i njihova je težnja da na severu Kosova stvore mali Krim kao što je to uradila Rusija.

Za razliku od njih, srpski analitičari Kurtijevu izjavu da postoji mogućnost izbijanja rata na Kosovu vide kao političku strategiju, a ne činjenično stanje.

"U slučaju Kosova, mislim da Kurti koristi ovu retoriku da izvrši pritisak na Srbiju u vezi sa dijalogom. U međuvremenu, u Srbiji mislim da su deklaracije o ratu više za unutrašnju političku potrošnju“, rekao je aktivista civilnog društva Ognjen Gogić.

 Dodaje da takve izjave koriste samo populistički lideri koji ulivaju strah ljudima da bi dobili podršku od njih.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net