Na nivou obavještenja

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Shkelzen Sopjani rekao je da su informacije o planu ubistva premijera Albina Kurtija ostale na nivou obavještenja jer nema konkretnih dokaza o mogućem napadu, prenosi Reporteri.

"To su bile obavještajne informacije. Nije mi jasno do kog nivoa je otišla analiza informacija i koliko su te informacije provjerene. Ali, ako gledamo iz stručne perspektive to je ostalo na nivou informacija upravo zato što nije bilo akcija”, rekao je Sopjani.

Sopjani kaže da je osoba koja je, kako se sumnjalo, "planirala da ubije Kurtija" je na slobodi jer nije bilo nikakvih dokaza napada, a samim tim ni hapšenja.

"To nam dokazuje da nisu preduzete nikakve konkretne radnje za izvođenje tog napada. Da je bilo konkretnih radnji, tada se javljaju elementi mogućeg krivičnog djela. Pošto nisu uspjeli da dokažu konkretne radnje, znači da su podaci ostali na obavještajnom nivou”, rekao je on.

Kosovska antiteroristička jedinica je 2021. godine otkrila plan da "albanski državljani žele da ubiju premijera Albina Kurtija i još dvoje ljudi".

Barem tako stoji u dokumentu koji su hakeri objavili jučer, a za koji se sumnja da je preuzet iz mejla generalnog direktora Državne policije u Albaniji Gladisa Nanoa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri