Ukidanje PDV i povećanje plata i penzija

Koordinator Odjeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje PDK Arben Mustafa predstavio je pet prijedloga predsjednika te stranke Memlija Krasniqija za pomoć građanima u suočavanju sa ekonomskom krizom, među kojima su ukidanje PDV na osnovne namirnice i struju u narednih šest mjeseci, ukidanje akciza na gorivo i povećanje plata, penzija i socijalnih davanja za 15 odsto, prenosi Lajmi.

Mustafa je na konferenciji za novinare rekao da bi ukidanje PDV na sve osnovne namirnice na period od šest mjeseci ušteda prosječne porodice na troškove života bila 33,76 eura mjesečno s obzirom da je prosječna potrošačka korpa za kosovsku porodicu oko 422 eura mjesečno.

Prema njegovim riječima, ukidanjem akciza na naftne derivate na period od šest mjeseci, nafta bi pojeftinila za 36 centi po litru. Mustafa je naveo da bi, uz pretpostavku mjesečne potrošnje od 60 litara dizela mjesečno za porodicu, prosječna mjesečna direktna korist od te mjere bila 21,6 eura mjesečno.

Mustafa kaže da PDK predlaže ukidanje PDV na potrošnju strujena period od šest mjeseci i subvencionisanje 25 odsto računa za one koji potroše do 1200 kilovat sati. Na osnovu računa od oko 90 eura nastalog ovakvom potrošnjom, Mustafa kaže da se procjenjuje da bi mjesečna beneficija od te mjere za porodicu bila 27,9 eura.

U PDK smatraju da plate, penzije i socijalna davanja treba povećati najmanje za onoliko koliko je prosječna stopa inflacije, odnosno za oko 15 odsto.

Ako za osnovu uzmemo prosječnu zaradu od 484 eura koliko je bila 2021. godine, onda bi mjesečna beneficija od ove mjere za zaposlene bila oko 72,6 eura mjesečno, pokazuje računica PDK.

Među prijedlozima je i dozvola za povlačenje do 30 odsto penzione štednje i postepena nadoknada povučenog iznosa za uplatnike koji imaju manje od 10.000 eura na računima Štednog fonda.

"Ako prikupimo očekivane efekte samo prve četiri mjere, ne uključujući povlačenje sredstava iz Štednog fonda, onda vidimo da beneficija za porodicu može dostići u prosjeku do 155,86 eura mjesečno tokom narednih šest mjeseci, što je u prosjeku 935,16 eura za šest mjeseci", rekao je Mustafa.

Mustafa je kritikovao Vladu Kosova zbog načina na koji je odgovorila na ekonomsku krizu, nazvavši je neozbiljnom i isključivom, jer ne obuhvata pomoć za sve kategorije društva.

On je dodao da plan u pet tačaka koji je predložila PDK predstavlja dostojanstveniji i sveobuhvatniji okvir podrške građana.

"Ove mjere stoga predstavljaju dostojanstveniji i sveobuhvatniji okvir za podršku građana, uključujući i privatni sektor koji do sada nije uživao značajnu podršku. Primjenom ovih mjera građanima bi se ponudila sigurnost za naredni period, a takođe bi se, kroz podsticanje opšte potražnje, pomogla revitalizacija privredne aktivnosti koja pokazuje tendencije slabljenja", rekao je Mustafa.
 
Izvor: Kosovo online/Lajmi.net