Pojačani pritisci

Pitanje uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom se vidi kao "blokada" između Kosova, Srbije i EU. Međutim, upoznati sa političkim prilikama u zemlji, ocijenjuju da su u posljednje vrijeme pojačani pritisci na Vladu Kosova za formiranje ovog ZSO.

Predmet Zajednice opština sa srpskom većinom postao je zid razdvajanja između Kosova, Srbije i Evropske unije, mišljenja je stručnjak za političku situaciju u zemlji, koji ovu temu smatraju najosjetljivijom u dijalogu.

Analitičar Artan Muhaxheri je za Radio Kosovo rekao da su po pitanju Zajednice pojačani pritisci na kosovsku stranu, posebno u posljednje vrieme.

"Zajednica je postala zid razdvajanja između Kosova, Evropske unije i Srbije. Nažalost, Vlada Kosova nema alternativne ideje kako da pristupi Zajednicii, što je takođe zahtjev međunarodne zajednice", rekao je on.

Drugi analitičar, Bekim Baliqi, smatra da je u posljednje vrijeme pojačan pritisak na Vladu Kosova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Ali, prema njegovim riječima, pojačani su pritisci da se postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije.

"Vidi se pojačan pritisak, ne samo iz brzih posjeta predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zalaganja Njemačke i Francuske. Vjerujem da postoji pojačan pritisak, ne samo za uspostavljanje Zajednice, već i za opšti sporazum između Kosova i Srbije“, rekao je Baliqi.

Inače, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom jedan je od dogovora postignutih u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Međutim, Ustavni sud je utvrdio principe, rekavši da nisu u potpunosti u skladu sa ustavnim duhom. Sud je naložio da kada god Zajednicu opština sa srpskom većinom osniva Vlada Kosova, treba voditi računa o tome da su osnivački akt i statut Zajednice sačinjeni u skladu sa duhom ustava Republike Kosovo.