Destabilizacija Kosova

Sigurnosne institucije preduzele su sve mjere da spriječe ovu akciju, saopćila je Vlada Kosova.

Vlada Kosova potvrdila je u ponedjeljak pisanje pojedinih medija da je u 2021. godini postojao plan za ubistvo premijera Kosova Albina Kurtija.

Kako je navedeno u saopćenju Vlade, Obavještajna agencija Kosova obavijestila je Kurtija o ovom slučaju, prenosi agencija Anadolija.

“Sigurnosne institucije preduzele su sve mjere da spriječe ovu akciju. Slučaj nije iznesen u javnost da se ne bi širila panika”, saopćeno je u odgovoru na pitanja novinara o medijskom izvještavanju.

Albanski medij A2 News objavio da su iranski hakeri objavili dokument za koji kažu da je ukraden od bivšeg generalnog direktora policije Albanije Gladisa Nanoa.

U tom dokumentu se navodi da je prošle godine Jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu otkrila plan za ubistvo Kurtija, a potom i bivšeg člana Obavještajne službe Kosova Ismeta Haxhe i zastupnika Demokratske partije Kosova Xhavita Halitija.

Cilj je bio destabilizacija Kosova

Kako prenosi A2 News, koji je imao pristup ovim dokumentima, osumnjičeni za provođenje ovog plana bio je Prek Kodra, koji živi u Skadru i posluje u Tropoji, Uroševcu i Dečanima.

U dokumentu je pisalo da je “bio dobar snajperista”.

Cilj plana izvršenja ovih atentata bila je destabilizacija situacije na Kosovu.

Hakeri su prije nekoliko dana napali i blokirali TIMS sistem, dok su u julu uspjeli na više dana blokirati rad online sistema podataka e-Albanija.

Za taj cyber napad albanska Vlada je direktno optužila Iran i prekinula diplomatske odnose s tom zemljom.

Sjedinjene Američke Države su javno sankcionirale nekoliko iranskih zvaničnika zbog njihove uloge u ovim napadima.