Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je danas da je Vlada povećala budžet za obrazovanje za 12 odsto, prenosi Klan Kosova.

"Vlada Republike Kosovo povećala je budžet za obrazovanje za 12 odsto. Obezbjedila je besplatno javno obrazovanje za diplomski i magistarski nivo. Dodjelila je više od 3.000 stipendija istaknutim studentima za studije u zemlji i inostranstvu. Da bi se premostio rodni jaz, dodjeljeno je 1.365 stipendija za djevojke i studentkinje u STEM oblastima, 106 stipendija za podsticanje devojčica da prate tehničke profile i podsticanje dječaka da prate deficitarne profile", rekao je Kurti.

Krajem avgusta Unija sindikata obrazovanja, nauke i kulture započela je generalni štrajk, zbog čega školska godina nije počela na vrijeme, odnosno 1. septembra.

Glavni zahtjev sindikata je povećanje plata prosvetara, a do donošenja novog zakona o platama traže dodatnih 100 eura.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj izjavio je uoči početka štrajka 24. avgusta da je glavni razlog za štrajk to što vlada nije razmatrala zahtjeve sindikata za dijalog i nije ih pozvala na dogovor oko Zakona o platama.

On je tada najavio da će se, ukoliko štrajk potraje do 1. oktobra, zaposlenima u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, štrajku pridružiti i Univerziteti.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline