Ombudsman Kosova

Ombudsman Kosova Naim Qelaj pozvao je Savez samostalnih sindikata Kosova da prekine štrajk, kako bi se djeci omogućilo pravo na školovanje koje im pripada, prenosi Reporteri.

Qelaj je u saopštenju za medije rekao da je proteklih dana imao odvojene sastanke sa predstavnicima sindikata i Vlade u nastojanju da se izađe iz nastale situacije.

„Uprkos naporima koje je uložio kao posrednik, nažalost nije postignut dogovor. Strane nisu našle konsenzus, zadržavajući isti stav kada je riječ o pitanju finansijske pomoći“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je podsjetio strane da je prioritet interes djece i njihovo pravo na obrazovanje koje garantuje Ustav.

On je ponovio važnost poštovanja prava na sindikalno organizovanje i prava na sindikalno djelovanje, ali i da u sadašnjoj situaciji svaki propušteni čas ima nenadoknadive posljedice po djecu i nastavak štrajka je štetan u mnogim aspektima.

„Svaka lekcija za djecu je važna za njihovu pripremu za život i podizanje njihovog potencijala za bolju budućnost. Ombudsman je dobio odgovor iz Vlade da su spremni da razgovaraju sa njim dok čekaju odgovor od sindikata”, kaže se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri