Razotkriven plan

U dokumentu koji su hakeri preuzeli iz mejla bivšeg generalnog direktora policije Albanije Gladisa Nanoa navodi se da je na premijera Kosova Albina Kurtija 2021. godine planiran atentat, prenosi Gazeta Express.

Kako je prenijela televizija A2, u ovom dokumentu, Antiteroristička jedinica je na Kosovu razotkrila plan po kome su dvojica Albanaca htjela da izvrše atentat na Kurtija i još dvije osobe.

U dokumentu se navodi da je Jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu dobila informacije o pokušaju atentata na premijera Kosova Albina Kurtija, bivšeg pripadnika Informativne službe Kosova i rođaka Kadrija Veselija, Ismeta Haxhu, i člana Demokratske partije Kosova i bivšeg poslanika Xhavita Halitija.

U dokumentu se ističe da je osumnjičeni Prek Kodra, albanski državljanin obučen za korišćenje snajpera. On je osumnjičen da je umješan u više ubistava na Kosovu i u Crnoj Gori. Kodra navodno živi u Skadru, a radi u Tropoji, Uroševcu i Dečanima na Kosovu.

Kako je saopštila albanska policija, ovo lice ima krivični dosije i protiv njega se vodi istraga za ubistvo sa predumišljajem i nedozvoljeno držanje lovačkog oružja. Za njim je raspisana potjernica 2016. godine, a u njegovom stanu su pronađene dvije puške i 90 metaka. U septembru prošle godine obustavljena je naredba za pretres, a on je okarakterisan kao osoba rizična po bezbjednost.

Prema informacijama, svrha ovih napada je destabilizacija Kosova. Takođe, u dokumentu se navodi da su tri atentata planirana u periodu od četiri mjeseca.

Prva meta trebalo je da bude Ismet Haxha, druga Xhavit Haliti, koji bi bio likvidiran mjesec dana nakon Haxhe, a nakon njih na meti bi se našao i premijer Albin Kurti.