Identifikacija izvora smetnji

Premijer Albin Kurti ocijenio je kao još jedan uspjeh Vlade pokretanje Nacionalnog sistema za praćenje različitih frekvencija, prenosi Reporteri.

Kurti je na predstavljanju sistema rekao da će on omogućiti identifikaciju izvora smetnji, a što je u skladu sa međunarodnim obavezama koje Kosovo ima.

"Danas je Kosovo zemlja sa najširom pokrivenošću i priprema se za proširenje 5G mobilnih mreža. Ovaj projekat ima za cilj odbranu zemlje. Kosovo pridaje poseban značaj sajber bezbjednosti, a prošle nedjelje smo odobrili osnivanje Komisije za sajber bezbjednost, koja će uticati na povećanje bezbjednosti u ovoj oblasti", naveo je Kurti.

On je rekao da sistem koji je danas pokrenut ima direktan uticaj na sajber bezbjednost.

"Podržaćemo ARKEP, KPM i sve aktere da se ovaj sistem koristi na najefikasniji način", rekao je on.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli rekla je da je Kosovo jedina zemlja koja nije imala ovakav sistem.

"Ova tačka koju danas otvaramo u Šipolju je jedna od četiri tačke u našoj zemlji koje će omogućiti ubrzanje tehnoloških inovacija", rekao je Rizvanolli.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da se Kosovo suočava sa mnoštvom rizika i izazova u sektoru bezbjednosti, zbog čega briga o redu i javnoj bezbjednosti ostaje jedan od prioriteta Vlade.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će se i dalje rukovoditi principom ustavnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i to načelo je neprikosnoveno, neotuđivo i nedjeljivo i biće zaštićeno svim Ustavom definisanim sredstvima. U bezbjednom okruženju u svakoj sferi biće dobro funkcionisanje svih institucija bez ikakvih razlika na cijeloj teritoriji Republike", rekao je Sveçla.

Sveçla je napomenuo da je ove godine sproveden niz bezbjednosnih aktivnosti u cilju obezbjeđenja i pružanja usluga svim građanima bez razlike.

"U tom kontekstu, domen emitovanja, kontrola korišćenja našeg etra, koji je jedan od atributa suvereniteta, igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organa za sprovođenje zakona, hitnih i svih ostalih koji pripadaju Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pozdravljamo operacionalizaciju ovog sistema, koji će povećati nivo kontrole korišćenja frekvencija na cijeloj teritoriji Republike Kosovo", naglasio je Sveçla.